471. OLEJ KAMELIOWY



Olej kameliowy, zwany też herbacianym, znany jest w kulturze azjatyckiej od tysięcy lat. Używano go w kuchni, kosmetyce i lecznictwie. Rośliny kameliowe głównie uprawiane sa w Japoni i Chinach.Drzewa te przypominają drzewa oliwne ( są podobnie też uprawiane). Olej tak samo jest otrzymywany z dużych nasion i właściwościami również przypomina  oliwę z oliwek. 

Olej kameliowy jest nietłustym olejem. Szybko się wchłania i niepozostawia uczucia lepkości. Jego srednia zawartość kwasów tłuszczowych : 

oleinowy 86%
palmitynowy 7,5%
linolowy 4%
stearynowy 2%
arachidowy 0,5 %.

Jest bogaty w witaminy,przeciwutleniacze i składniki odżywcze.Można go stosować do poprawy struktury i sprężystości oraz blasku skóry i włosów. Jest on również składnikiem luksusowym w kosmetyce i preparatach do masażu. 

Właściwości oleju kameliowego :

- nawilża,
- regeneruje,
- odżywia,
- chroni przed promieniowaniem słonecznym.

Rozróżniamy takie gatunki Kamelii :

- Camelia Japonica,
- Camelia Kissi,
- Camelia Oleifera,
- Camelia Sasanqua,
- Camelia Sinesis.



Pozdrawiam .

cathy c.

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Witam Saro. Olejek kameliowy nie jest zbyt popularny mimo swych dobroczynnych własciwości. Pozdrawiam. :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Witam serdecznie. Dziękuję za Twój komentarz. Dzięki niemu mogę zajrzeć na Twego bloga. Pozdrawiam. cathy c.

Popularne posty z tego bloga

684. KALENDARZE ADWENTOWE BALEA I ALVERDE PREZENTACJA

572. ROZDANIE NIESPODZIANKA

576. PUR BLANCA SMILE AVON