471. OLEJ KAMELIOWY
Olej kameliowy, zwany też herbacianym, znany jest w kulturze azjatyckiej od tysięcy lat. Używano go w kuchni, kosmetyce i lecznictwie. Rośliny kameliowe głównie uprawiane sa w Japoni i Chinach.Drzewa te przypominają drzewa oliwne ( są podobnie też uprawiane). Olej tak samo jest otrzymywany z dużych nasion i właściwościami również przypomina oliwę z oliwek.
Olej kameliowy jest nietłustym olejem. Szybko się wchłania i niepozostawia uczucia lepkości. Jego srednia zawartość kwasów tłuszczowych :
oleinowy 86%
palmitynowy 7,5%
linolowy 4%
stearynowy 2%
arachidowy 0,5 %.
Jest bogaty w witaminy,przeciwutleniacze i składniki odżywcze.Można go stosować do poprawy struktury i sprężystości oraz blasku skóry i włosów. Jest on również składnikiem luksusowym w kosmetyce i preparatach do masażu.
Właściwości oleju kameliowego :
- nawilża,
- regeneruje,
- odżywia,
- chroni przed promieniowaniem słonecznym.
Rozróżniamy takie gatunki Kamelii :
- Camelia Japonica,
- Camelia Kissi,
- Camelia Oleifera,
- Camelia Sasanqua,
- Camelia Sinesis.
Pozdrawiam .
cathy c.
Nigdy o nim nie słyszałam :)
OdpowiedzUsuńWitam Saro. Olejek kameliowy nie jest zbyt popularny mimo swych dobroczynnych własciwości. Pozdrawiam. :)
Usuń